Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Στόχος της ραπαμυκίνης (ΤΟR)

         
TOR (Target Of Rapamycin)

         

Ερμηνεία:

H TOR (Target Of Rapamycin) είναι μια εξαιρετικά διατηρημένη πρωτεϊνική κινάση που είναι σημαντική, τόσο στη θεμελιώδη, όσο και στην κλινική βιολογία. 

Στη θεμελιώδη βιολογία, η TOR είναι ένας ευαίσθητος σε θρεπτικά συστατικά, κεντρικός ελεγκτής της ανάπτυξης και της γήρανσης των κυττάρων. 

Στην κλινική βιολογία, η TOR εμπλέκεται σε πολλές ασθένειες και είναι ο στόχος του φαρμάκου ραπαμυκίνη, που χρησιμοποιείται σε τρεις διαφορετικές θεραπευτικές περιοχές. 

Η ζύμη Saccharomyces cerevisiae έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανακάλυψη της TOR όσο και στην αποσαφήνιση της λειτουργίας της. 

Ο στόχος της ραπαμυκίνης, η TOR, είναι μια βασική πρωτεϊνική κινάση ser / thr (σερίνη/τηρεονίνη), που λειτουργεί σε δύο ξεχωριστά σύμπλοκα πολλαπλών πρωτεϊνών, το σύμπλοκο TOR 1 και 2 [TORC1 και TORC2]. Η δομή και οι λειτουργίες αυτών των συμπλοκών έχουν διατηρηθεί από τη ζύμη στον άνθρωπο. Τ

ο σύμπλοκο TOR 1 αναστέλλεται από τη ραπαμυκίνη και πιστεύεται ότι συνδέει την ανάπτυξη με τον κυτταρικό μεταβολισμό. Το σύμπλοκο TOR 2 δεν αναστέλλεται από τη ραπαμυκίνη και φαίνεται ότι ρυθμίζει τις  πτυχές της ανάπτυξης στο χώρο, όπως η πολικότητα των κυττάρων. 

Η εργασία που πραγματοποιήθηκε σε μια ποικιλία συστημάτων μοντέλων, συνεχίζει να συμβάλλει στην τρέχουσα κατανόησή μας αυτού του δικτύου σηματοδότησης TOR. 

Πρόσφατες μελέτες σε μύγες και κύτταρα καλλιέργειας ιστών θηλαστικών έχουν διευκρινίσει πολλά συστατικά σηματοδότησης ανάντη (upstream)  του συμπλέγματος TOR 1. 

Αυτές οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι η παρεκκλίνουσα σηματοδότηση συμπλέγματος TOR 1 θηλαστικών συμβάλλει σε έναν αριθμό παθολογιών που κυμαίνονται, από μεταβολικές ασθένειες, έως υπερπολλαπλασιαστικές διαταραχές και καρκίνους. ]

Κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα της ραπαμυκίνης και των σχετικών ενώσεων στη θεραπεία τέτοιων ασθενειών αξιολογούνται σε κλινικές δοκιμές.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

The TOR signalling network from yeast to man. De Virgilio C, Loewith R.Int J Biochem Cell Biol. 2006;38(9):1476-81.

The expanding TOR signaling network. Martin DE, Hall MN.Curr Opin Cell Biol. 2005 Apr;17(2):158-66.

Finding new components of the target of rapamycin (TOR) signaling network through chemical genetics and proteome chips.Huang J, Zhu H, Haggarty SJ, Spring DR, Hwang H, Jin F, Snyder M, Schreiber SL.Proc Natl Acad Sci U S A. 2004 Nov 23;101(47):16594-9. 

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιολογία: